Çin, ABD’nin Asya’daki füze dağıtımına karşı koyma sözü verdi

Reuters, Çin’in Salı günü ABD’nin Asya’da orta menzilli, karaya dayalı füzeler dağıttığı ve ABD’nin müttefiklerinin topraklarında böyle bir silaha izin vermesi durumunda yankıları uyardığı konusunda uyardığı takdirde karşı önlemleri tehdit etti.

ABD Savunma Sekreteri Mark Esper Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bölgede kısa sürede, muhtemelen aylar içinde karaya atılan, orta menzilli füzeleri yerleştirmekten yana olduğunu söyledi.

Washington, geçtiğimiz hafta, 500-5.000 kilometrelik (310 ila 3.400 mil) menzilli nükleer ve konvansiyonel balistik ve seyir füzelerini yasaklayan eski Sovyetler Birliği ile yapılan bir anlaşma olan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'ndan geçtiğimiz hafta resmen çıktı.

ABD yetkilileri Rusya'yı anlaşmaya uymamakla suçladılar, ancak geri çekilme Pentagon'un Çin'e karşı giderek daha sofistike bir kara füze kuvvetine sahip yeni silahlar geliştirmesine de izin verdi. Pekin anlaşmaya taraf değildi ve katılmayı reddetti.

Çin dışişleri bakanlığındaki silah kontrol bölümünün genel müdürü Fu Cong, Pekin’in “boşta durmayacağını” söyledi ve Asya’daki ABD üssü füzeleri izliyor.

Fu, gazetecilere verdiği demeçte, “ABD dünyanın bu bölgesinde, Çin'in hemen önündeki füzeleri dağıtırsa, Çin karşı önlemler almaya zorlanacak” dedi.

Fu, “Komşularımıza, ABD’nin orta menzilli füzelerini topraklarında dağıtmalarına izin vermeme ve sağduyulu davranma çağrısı,” dedi.

Ulusal güvenlik menfaatlerine hizmet etmeyeceği konusunda özellikle Japonya, Güney Kore ve Avustralya'dan bahsetti.

Avustralya’nın Başbakanı Scott Morrison Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu tür füzelerin ülkesinde konuşlanmayacağını söyledi.

Morrison, Queensland eyaletinin başkenti Brisbane'de gazetecilere verdiği demeçte, “Bize sorulmadı, dikkate alınmadı, bize bırakılmadı” dedi.

Hem Güney Çin Denizi hem de Tayvan Boğazı'ndaki ticaret ve navigasyon hakları yüzünden Washington ve Pekin arasındaki gerilimlerde görülen son artış, ABD'nin en büyük müttefiki olduğu için Çin'i en büyük ihracat pazarı iken Avustralya'yı tuhaf bir noktaya getirdi.

Fu, Çin'in nasıl cevap vereceğini belirtmedi, ancak ABD müttefikleri füzeler için ödenek verirse “her şey masada olacak” dedi.

Ayrıca, Çin’in füzelerinin çoğunun ABD’nin yüreklerine ulaşamadığını savunarak Çin’in ABD ve Rusya’yla bu tür silahlarla ilgili yeni şartlar getirme konusundaki üçlü müzakerelere katılmaya ilgi göstermediğini de belirtti.

Fu, “Çin'in nükleer cephaneleri ile ABD ve Rusya Federasyonu arasındaki büyük fark göz önüne alındığında, Çin’in bu aşamada silah azaltma müzakerelerine katılmasını beklemenin makul ve hatta adil olmadığını düşünüyorum” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü, ABD bir dönüm noktası silah kontrol anlaşmasının sona ermesinden sonra da aynı şeyi yapmaya başlarsa Moskova'nın kısa ve orta menzilli kara tabanlı nükleer füzeler geliştirmeye başlayacağı konusunda uyardı.

Esper ve diğer Trump yönetim yetkilileri, Çin'i Hint-Pasifik bölgesini istikrarsızlaştıran saldırgan davranışlarla suçladı. Asya'daki füze konuşlandırması konusundaki kelimelerin savaşı, bölgedeki bir silahlanma yarışıyla ilgili endişelere yol açtı.

ABD'den önümüzdeki birkaç hafta içinde başlatılan bir seyir füzesi test etmesi bekleniyor. Pentagon ayrıca, kasım ayında bir orta menzilli balistik füzeyi test etmeyi de hedefleyecektir.

Bununla birlikte, anlaşmaya göre sınırlandırılmamış olan Çin zaten orta menzilli füzeleri devasa sayılarda kullandı ve tartışmalı ve enerji bakımından zengin Güney Çin Denizi'nde yaptığı yapay adalara askeri teçhizat yerleştirdi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, birçoğu bölgedeki ABD askeri hakimiyetinin bel kemiğini oluşturan ve müttefiklerini koruyan uçak gemilerine ve üslerine saldırmak üzere tasarlanan gelişmiş füzelerden oluşan bir cephanelik inşa etmek için sürekli bütçe artışları kullandı.

Çin aynı zamanda keskin manevra yapabilen ve sesin beş katı hızda ya da daha hızlı seyahat edebilen hipersonik füzeler geliştirmede hızlı adımlar atıyor.

Pentagon yetkililerine göre, ABD bu füzelere karşı sınırlı savunma kullanıyor ve bunlara karşı koymak için yeni silahlar ve stratejiler için çabalıyor.

– Bize ulaşın [email protected]

CG

(Güncelleme; son saat 10: 16'da yayınlanmıştır.)