ES'ye takıntılı Singapur'da zor bir satış gerçekleştiriyor

Üzerinde yayınlanan:

Singapur (AFP)

Akademik başarıya odaklanan bir ülkede, Singapurlu Galvin Kang Jian Wen neredeyse düşünülemez bir şey yaptı – bilgisayar oyunları oynayarak daha fazla zaman geçirmek için genç olarak çalışmayı bıraktı.

Bir eSports şampiyonu olma hayalini sürdürmek için lise finallerinin ardından ebeveyn ve sosyal onaylamamayı reddetti, ancak milli takımıyla birlikte Güneydoğu Asya'nın mini Olimpiyatlarına katıldığı için fedakarlığın ödediğine inanıyor.

Dünya çapındaki genç oyuncular, büyük turnuvalarda kazandıkları ödüllerin milyonlarca dolara ulaştığı, yükselen bir eSpor sahnesi tarafından çekilen bilgisayar ve telefonlarda harcanan saatleri harcamak için ana eğitimi kesiyor.

Fakat belki de hiçbir yerde, joystickler için ders kitaplarının değiştirilmemesi, küresel eğitim sıralamasında en üst sıralarda yer alan ve akademik mükemmellik için çabalamanın ulusal ruhun derinliklerine gömüldüğü Singapur'dan daha korkutucu bir ihtimal değildir.

Ulusal tarafının koçu olan ve çok oyunculu savaş oyunu Dota 2'de “Meracle” adı altında yarışan Kang, kendi oyun becerilerine olan inancının o kadar büyük olduğunu ve cesaret edemediğine cesaret edeceğini söyledi.

23 yaşındaki AFP'ye turnuva eSports ortağı oyun donanımı şirketi Razer tarafından düzenlenen Singapur'daki bir Güneydoğu Asya Oyunları kampında AFP'ye verdiği demeçte, "Çalışmayı bıraktım ve bu tutkumun peşinden gittim."

“Açıkçası (ailem) kararımdan çok memnun değildi çünkü kimse çocuklarının ders çalışmayı bırakmasını istemiyor”.

– Eğitim baskısı –

Bununla birlikte, katı bir eğitim sistemi için bilinen bir ülkede, iyi sınav sonuçları almaya ve gittikçe artan sayıda öğrencinin üniversiteye ya da yükseköğretim eğitimine devam etmesine odaklanan bir istisnadır.

Baskı, ilkokul kadar erken başlar ve eleştirmenler, sınavları azaltma gibi adımlarla işleri daha kolay hale getirmeye çalışsa da, gençler arasında artan zihinsel hastalık oranına katkıda bulunduğunu söylüyor.

Eğitime odaklanmak ve zengin ülkedeki iyi ücretli işlerin seçimi, çok az kişinin yeni eSpor sahnesinde kariyer yapmaya istekli olduğu anlamına geliyor – Singapur'da sadece 15 profesyonel oyuncu var.

Ülkedeki eSpor dernek başkanı Ng Chong Geng, "Singapur çalışmaya odaklandı" diyerek, bir üniversitede nasıl konuşma yaptığını hatırlatan, tek bir öğrencinin profesyonel bir oyuncu olma ilgisini göstermediğini belirtti.

“Artık aşağı yukarı herkes bir dereceye kadar mezun oluyor… Bir eSports sporcusu olmaya çalışırsanız, başka birçok fırsattan vazgeçmeniz gerekiyor.”

Oyuncular ayrıca ülkenin askerlik sistemini de şikayet ediyor – erkek vatandaşlar 18 yaşından itibaren iki yıl boyunca ulusal hizmete maruz kalıyor – yeteneklerini geliştirmek için zamana ihtiyacı olan oyuncuların gelmesini engelliyor.

– Ama emekli olduktan sonra? –

Kang, SEA Games'e katılan oyuncular arasında, Kasım ve Aralık aylarında Filipinler'de yer almakta, oyun oynamaktan çok oyun oynamaya odaklanan oyuncular arasında yalnız değil.

16 yaşındaki okuldan ayrılan 17 yaşındaki Tay Dota2 oyuncusu Nuengnara Teeramahanon, “Beni en çok değiştiren şey okulu bırakmaktı, böylece bütün gün oynayabilirim, tam gün oynayabilirim” dedi.

“Daha fazla çalışmak istemedim, sadece çok sıkıcı gibi hissediyorum.”

Ancak, yeterliliklerin olmaması emekli olduklarında oyuncuların dezavantajı olabilir, bu da eSport'larda genç yaşta gelebilir. Bazı oyunlarda, oyuncular tepkileri yavaşlaştıkça 23 kadar bitirilebilirler.

Dokuz ülkeden oyuncular, SEA Games – Mobile Legends, Valor Arenası, Dota 2, Starcraft II, Tekken 7 ve Hearthstone'da altı yarışta yarışacaklar.

Taraftarlar, turnuvanın Olimpiyatlarda bir noktaya doğru atılmış bir adım olacağını umuyor, ancak bu yakın zamanda herhangi bir zamanda pek mümkün görünmese de, disiplin konusunda şimdiye kadar hiç merak edilmeyen saygıdeğer bir kurum.

Eğitimini kısaltan ve eSports’un başarısını kazanan oyuncular, ailelerinin, çoğunlukla, seçimlerini kabul ettiklerini söylüyor; ancak, diğer oyuncuların liderliğini takip etmeye teşvik etmediklerini vurgulasalar da.

Kang, konaklama ücretinin ödendiği ABD'de bir ekibin parçasıydı ve maaş ve para ödülü aldı. Halen Tayland merkezli bir takımda oynuyor.

"Sonunda onlar (ailem) ikna edildi" dedi. "Kendi yemeğimi ödeyebilirim, kendi başıma yaşayabilirim."

frez-sr / qan