TAYLOR: Unutma cesaret… Kore Savaşı’nda Kanada

GILBERT TAYLOR

Kore Savaşı olarak adlandırıldı, ancak Çinli askerlerin orduları müttefik kuvvetlere saldırarak acımasızca tepelerden çekildi.

297.000 Kuzey Koreli'yi desteklemek için 850.000'den fazla Çinli asker çatışmaya girdi.

Birleşmiş Milletler ve Güney Kore kuvvetleri, iki askerin bir dezavantajı ile savaştı ve bazı savaşlarda oran ezici bir şekilde onlara karşıydı.

Bu korkutucu arka plana karşı 26.000 Kanadalı asker, Güney Kore ve BM güçlerine Çin / Kuzey Kore saldırganlığını ve komünizmin ilerlemesini durdurmak için tüm çabalarıyla katıldı.

Nisan 1951'de, Çin ve Kuzey Kore ordularını geri çekmek, Güney Kore kuvvetlerini yok etmekle tehdit eden büyük bir karşı saldırı kurmak için yeniden gruplandı.

Bu, 3. Tabur Kraliyet Avustralya Alayı’nın Kapyong Vadisi’nde 504 no'lu Tepe’de savunmacı bir pozisyon oluşturması için çağrıldığı zamandı.

Bu arada, II. Tabur Kanadalıları, Patricia Patricia’nın Kanada Hafif Piyade Birliği, üç kilometre uzaklıktaki 677 no'lu Tepe’ye kazıyordu.

Kapyong’un savaşı, Kanada’nın en dikkat çekici askeri başarılarından biri olacaktı.

Merakla, belki de en az bilinen savaş şerefimizdir. Ancak daha sonra Kanada’nın Kore savaşına genel katkısı genellikle tamamen göz ardı edilir.

Kanadalı gaziler 2001'de Kore'deki Kapyong yakınlarındaki Prenses Patricia’daki Anma törenine katıldı. (Sun Files)

Kapyong savaşı gerçekten 22 Nisan 1951'de başladı; Kanadalılar Hill 677'nin tepesinde bulunan Güney Kore birliklerinin gruplarını tam ve düzensiz bir inzivaya sokup çok sayıda güneye doğru yarışıyordu.

Bir şey oldu, bu yüzden savunma konusunda ciddi hazırlıklar yapıldı.

Aslında, 6. Kore Cumhuriyeti Bölümü, binlerce yılında, Çin’i 16 km kuzeye sokmaları gerektiği zaman panik ve kargaşa içinde kaçıyordu.

Kısacası, Avustralyalılar 24 Nisan'a kadar süren yoğun bir saldırıya maruz kaldılar. Ancak 155 kişinin hayatını kaybettiği ve yiyecek ve mühimmatın tükenmesinden sonra geri çekilmek zorunda kaldılar.

Acımasızca, Çin ordusu odağını Kanada'nın yeni cephesi olan askerlerine yöneltti.

Kanadalılar, ılık bir rüzgârda, ılıman gökyüzü altındaki kayalık bir tepenin üstüne oturdular. Mide korkusu beklentisiyle düğümlendi, kafasında yarışıyor, panikin herhangi bir ipucunu uzaklaştırmak için savaştılar.

Kanadalıların yapabileceği tek şey, düşmanın yaklaştığı ilk tabelayı beklemek ve izlemekti.

O geldiğinde saldırı şiddetliydi.

Trompetleri ve ıslıkları patlatmak ve kafa karışıklığına neden olmak ve bağırmak için en güçlü kalplere korku vurmak için bağırmak, 700'den fazla Kanadalı savunucunun eşiğinde dövülmüş 5.000'den fazla Çinli şok askeri.

Saldırı hiç bitmedi gibiydi. Düşman birliği dalgasının ardındaki dalga, Kanadalıların ön hattını, bazen 10 metre mesafeden daha kısa bir süre önce kustu.

El ele tutuşma savaşı başladı, WW Dünyası'ndaki siper savaşından bu yana nadiren görülen bazı olaylar çıktı.

Tüm gece boyunca, saldırı durdu, havanlar, makineli tüfek ateşi ve el bombaları sürekli bir ateş fırtınasında yağdı.

Ancak Kanadalılar, yiyecek ve mühimmat azalıyor olsalar bile, düşmana ağır kayıplar verirken topraklarını tuttular.

Zaman zaman, Çin kuvvetleri PPCLI hatları içinde o kadar derine sızmışlar ki, Kanadalılar topçuların kendi pozisyonlarına ateş açmasını istedi – umutsuz ama etkili bir hareket, şaşırtıcı bir şekilde savunucuların yaralanmasına neden olmadı.

Bir noktada, Kanada birlikleri kuşatılmıştı ve hava ile beslenmesi gerekiyordu.

Ancak 25 Nisan'da şafak patladığında, Çin kuvvetleri büyük zayiatlar karşısında geri çekildi.

Seul’un başkentine ulaşma ve yakalanma hedefleri Kanada’lı askerler tarafından reddedildi.

Kapyong, Kore Savaşı’nın belirleyici bir savaşı olarak inecekti.

Fakat zafer, her zaman olduğu gibi paramparça bir fiyat etiketiyle geldi.

Alayın on üyesi, çoğu 20'li yaşlarda öldürüldü ve 23 kişi yaralandı.

Yıllar sonra, Kore, Busan'da tekrar bir araya geldiğinde, savaşta yaralanan Ronald Shepherd’ın Lejyon Dergisi: “Tepyon 677'de Kapyong'daydık ve (Onbaşı Gerald) Evans, kavga ederken öldü siperdeydi… Onu bulduğumuzda, süngüsüne gömülü bir (düşman asker) vardı ve (düşmana) gömüldü. Asker) süngü – ikisi de kilitli, tüfekler elinde. Bana baktı; bütün bunları biliyordu… piyadede bilmeniz gereken her şeyi – gizlemek, silahınıza bakmak ve hepsinden önemlisi, birbirinize bakmak… Bu güne ona hayatımı borçluyum. ”

Bu, kendimiz için hiçbir fikri olmayan, nesiller boyunca yaşam tarzımızı, demokrasimizi ve hayatımızı korumak için adım atmış olan Kanadalı genç kahramanların hakkında nasıl hissetmemiz gerektiğidir.

– Albay Gilbert Taylor, (HCol. Ret’d), Kanada Kraliyet Askeri Enstitüsü ve Son Gönderi Fonunun Ontario Şubesi'nin Eski Başkanıdır.