Gençlik iklim grevi: çocuklar büyük bir küresel protestoda okulu atlıyor

İklim değişikliği ile ilgili siyasi eylem gerektiren, küresel çapta 2.300 okul grevinin gerçekleştirileceği kitlesel bir küresel gençlik protesto eylemi Cuma günü sürüyor.

Önceki grevlerde gençler, bazı hükümetleri iklim değişikliği konusunda eyleme geçirme konusunda utanç duyuyorlardı, ancak dünyadaki öğrenciler bugün daha fazla talep etmek için okulu atlıyorlar. Ve eylemciler, tarihte çevresel eylem için en büyük gösteri olacağını umuyorlar.

Talepler açıktır: sera gazı emisyonlarının kesilmesinde ısınmaya devam etmek için daha agresif hedefler, bütçeleri ve onları destekleyecek yasal güçler. Örneğin Avustralya'da öğrenciler, hükümetin tüm yeni madenciliğe son vermesini ve 2030 yılına kadar ülkeye yüzde 100 yenilenebilir enerji vermesini talep ediyorlar.

Grevler birçok hükümetin akınına uğradığı için geldi: İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit'i ele geçirmesi için baskı altında istifa etti. Hindistan Başbakanı Narendra Modi bir heyelan tarafından yeniden seçilme yolunda ilerliyor. Avrupa Birliği parlamento seçimleri sürüyor. Avustralya Başbakanı Scott Morrison bu hafta çoğunluk hükümeti güvence altına aldı.

Küresel gençlik iklim hareketi, geçen yıl 16 yaşındaki Greta Thunberg’in İsveç’in parlamentosu dışında grevde okula gitmeye başladığı ve sera gazı salımlarını azaltmak için daha sert politikalar talep ettiği yolunda yükseldi.

O zamandan beri, eylemleri dünya çapında dalgalanıyor ve öğrenciler her Cuma günü #FridaysForFuture kampanyasında Thunberg ile dayanışma içinde.

Thunberg, “Başka bir seçeneğimiz olduğunu düşünmüyoruz: yıllarca süren konuşma, sayısız müzakere, iklim değişikliği ile ilgili boş anlaşmalar ve fosil yakıt şirketlerine topraklarımızın altında sondaj yapmak ve serbestçe kârlarını yakmak için serbest gezintiler verildi” dedi. Guardian dergisinin Perşembe günü bir editörlüğünde yazdı. “Politikacılar yıllardır iklim değişikliğini biliyorlar. Gelecekteki sorumluluğumuzu isteyerek isteyerek teslim ettiler ve hızlı para arayışı varlığımızı tehdit ediyorlar. ”

Bugünün küresel okul grevi ikincisi. İlk küresel okul iklimi grevi, 15 Mart'ta 112 ülkede on binlerce öğrenciyi çekti.

Bu grev, geçtiğimiz ay Londra’nın bazı kesimlerini durduran Tükenme İsyanı protestolarının tetiklenmesine yardımcı oldu. İngiltere ve İrlanda hükümetleri daha sonra bir iklim acil durumu ilan etti. Aynı zamanda, bir İngiltere parlamento komitesi, ülkenin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini benimsemesini tavsiye etti; bu da İngiltere'ye dünyadaki en agresif iklim hedefi olacak. Almanya'da Şansölye Angela Merkel, okul grevlerini 2050 yılına kadar Avrupa Birliği çapında net sıfır sera gazı emisyonlarına ulaşma hedefini destekleme nedenlerinden biri olarak gösterdi.

Avrupa'da, bu küresel iklim dayanışma eylemleri, bazı ülkelerde yükselen milliyetçiliğe karşı bir karşı akımdır ve bazıları iklim değişikliğinin gerçekleştiğini inkar eden aşırı sağ liderlere karşı geri itmektedir. Cuma günkü grev, Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki yaklaşımının gündemini belirleyebilecek olan Avrupa Birliği parlamento seçimlerinin ikinci günü ile aynı zamana denk geldi.

Protestolar da eylemcilerin yıldızlarını çıkardı. Thunberg Davos'taki İngiltere Parlamentosu ve dünya seçkinlerine hitap etti ve bu ay Time dergisinin kapağında. Demokratik cumhurbaşkanlığı umutluları, 14 yaşındaki New Yorker gibi doğrudan okul grevcileriyle buluştu İskenderiye Villaları.

Bununla birlikte, okul grevleri iklim değişikliği için küresel gençliğin yol açtığı aktivizm dalgasının sadece bir parçası. Gençler, Amerika Birleşik Devletleri’nde, ABD hükümetine karşı, sıcaklıkların yükselmesine neden olan fosil yakıtlardan kazanç sağlamak için çığır açan bir iklim davası suçlaması da yapıyor. Üniversite kampüslerinde, öğrenciler okulları ve diğer kurumları fosil yakıtlardan çıkarmaya zorluyorlar. Genç kampanyacılar, Yeşil Yeni Anlaşmada olduğu gibi agresif, kapsamlı iklim hedeflerini benimsemeleri için politikacılara baskı yapıyor.

Aktivistler, 20 Eylül’de daha büyük bir küresel grevle ilgili görüşlerini belirlediler. Bu, Genel Sekreter António Guterres’in uluslararası bir iklim zirvesinde toplanacağı Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılacak. Thunberg, yetişkinlerin bir sonraki protesto turuna katılmak istediğini söyledi. “Dünyanın farklı yerlerinde, yetişkinlerin bir araya gelmesi ve iklimlendirmek için konfor alanınızdan çıkıp çıkması için birçok farklı plan var” dedi. “Bu çizgileri geçmekle ilgili – bu, birinin isyan edebileceği her yerde isyan etmekle ilgili.”