Çin, nadir toprakları olan ABD’yi geri almaya hazır

PEKİN (Reuters) – Çin, Amerika Birleşik Devletleri ile yapılan bir ticaret savaşında geri dönmek için nadir topraklar kullanmaya hazır, Çin gazeteleri Çarşamba günü, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi artıracak bir harekette güçlü ifadelerle yorumlarda bulundu.

Başkan Xi Jinping'in geçtiğimiz hafta nadir bulunan bir yeryüzü tesisini ziyaret etmesi, Çin'in hâkim konumunu, ticaret savaşında kaldıraç olarak ABD'ye ender toprakların ihracatçısı olarak kullanacağı yönündeki spekülasyonları tetikledi.

Nadir topraklar, yüksek teknolojili tüketici elektroniğinden askeri teçhizata kadar her şeyde kullanılan 17 kimyasal element grubudur. Ticaretin bir sonucu olarak değerlerinin artması ihtimali, Xi'nin ziyaret ettiği şirket de dahil olmak üzere üreticilerin hisse fiyatlarında keskin bir artışa neden oldu.

Çin bugüne kadar açıkça nadir bir şekilde Amerika Birleşik Devletleri'ne nadir toprak satışlarını sınırlayacağını söylemedi, ancak Çin medyası bunun olacağını açıkça ima etti.

Resmi ABD Gazetesi, “ABD’nin Çin’in geri tepme kabiliyetini küçümseme” başlıklı bir yorumunda, ABD’nin Çin’in ender topraklara olan “rahatsız edici” bağımlılığına dikkat çekti.

“Nadir topraklar, Çin’in ABD’nin sebepsiz yere uyguladığı baskıya karşı koyması için karşı bir silah haline gelecek mi? Cevap gizem değil” dedi.

“Kuşkusuz, ABD tarafı, Çin'in ihraç ettiği nadir toprakları tarafından üretilen ve Çin'in gelişimini engellemek ve bastırmak için kullanılan ürünleri kullanmak istiyor. Çin halkı bunu asla kabul etmeyecek!” iktidardaki Komünist Parti gazetesi ekledi.

“ABD tarafına Çin tarafının kalkınma haklarını ve çıkarlarını koruma yeteneğini hafife almamalarını tavsiye ediyoruz. Sizi uyarmadık deme!”

"Sizi uyarmadık" ifadesi genellikle yalnızca resmi Çin medyası tarafından rakipleri büyük ihtilaf alanları konusunda uyarmak için kullanılır, örneğin 2017'de Hindistan'la sınır anlaşmazlığı sırasında ve Çin'in Vietnam'ı işgal etmesinden önce 1978'de.

Çarşamba günkü yazılarında, Global Times gazetesi The Global Times, nadir topraklardaki ihracat yasağının "Çin-ABD ticaret savaşında kullanıldığında güçlü bir silah olduğunu" söyledi.

“Bununla birlikte, Çin'in temel olarak savunma için kullanacağını” sözlerine ekledi, Çin'in ihracat yasağından zarar görmesine rağmen, ABD'nin daha fazla acı çekeceğini de belirtti.

Gazetenin editörü Salı günü geç saatlerde Twitter’da, Pekin’in ABD’ye nadir toprak ihracatını kısıtlamayı "ciddiye aldığını" söyledi.

Çin, geçmiş diplomatik anlaşmazlıklarda baskı uygulamak için nadir toprak satışları kullandı.

2010 yılında, Pekin, Doğu Çin Denizi'ndeki ıssız adaların yakınında iki Japonya Sahil Güvenlik gemisiyle her iki ülkenin de iddia ettiği iki Japon Sahil Güvenlik gemisine çarptıktan sonra nadir toprak ihracat kotalarını kesti.

2012 yılında Japonya, ABD ve Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) kısıtlamalar konusunda şikayette bulundu. İki yıl sonra, kotaları gerekçelendirmek için çevresel nedenlerden ötürü Çin DTÖ tarafından azarlandı. Sonunda davayı kaybettikten sonra ihracat kota sistemini hurdaya çıkardı.

Çinli ticaret uzmanları, Pekin’in ABD’ye nadir toprak ihracatı konusunda yeni kısıtlamalar getirmesi durumunda, Washington’un örneğini izleyeceğini ve ulusal güvenliği bir gerekçe olarak kullanacağını söylüyor.

Çin, Washington’un DTÖ’deki ulusal güvenlik istisnalarını kötüye kullandıklarını söylediği için defalarca eleştirdi, medya raporlarına göre, ABD’yi dünyanın en büyük telekom ağı donanımı olan Huawei Technologies Co. yapımcısı.

Ancak Çin, yıllarca, Google ve Facebook dahil olmak üzere ABD'deki büyük teknoloji şirketlerinin pazarda faaliyet göstermelerini engellemek için ulusal güvenlik hususlarını kullandı.

Bu tür kısıtlamalar son yıllarda, Washington’un ABD’deki iş dünyasının bazı bölgelerinden gelen ve Pekin’le daha karşılıklı politikalar yürütme çağrıları başlattı.

Xi'nin geçen hafta ziyaret ettiği şirketteki hisse senetleri, JL MAG Nadir Toprak Earth Co Ltd, Çarşamba günü rekor bir artışla% 10 artarak yalnızca Mayıs ayında% 134.1 oranında değer kazandı. China Rare Earth Holdings Ltd% 40'tan fazla yükselirken, Çin dışındaki tek büyük nadir toprak üreticisi olan Avustralya'nın Lynas Corp'u% 14.6'ya yükseldi.

Çin, 2014-2017 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nce yapılan nadir toprak ithalatının% 80'ini gerçekleştirdi ve bu da onları diğer bazı Çin mineralleriyle birlikte son tarifelerden dışladı.

Ancak Pekin, ABD nadir toprak metal cevheri ithalatına ilişkin gümrük vergilerini 1 Haziran’dan% 10’dan% 25’e çıkardı ve Çin’deki malzemeyi işlemeyi daha az ekonomik hale getirdi.

Bazı ticaret analistleri, Çin pazardaki baskın konumunu diplomatik avantaj için kullanıyorsa, Kaliforniya ve Avustralya'da taze nadir toprak madenciliği kapasitesini devreye sokmada hızlanma beklemektedir.

(Ben Blanchard, Michael Martina ve Tom Daly tarafından bildirildi; Simon Cameron-Moore tarafından düzenlendi)